دکتر روح الله زارع

تلفن : 31272193-054
فکس : -

شرح وظایف :

اهم وظایف: راهنمایی دانشجو و خدمات آموزشی و پیگیری مشکلات آموزشی دانشجویان و انجام مراتب ادای گروه

۱- معرفی گروه

• شرحی مختصر از مأموریت و اهداف گروه

شناخت خصوصیات محیط‌های دریایی و ویژگی‌های زیستی آن پایه و اساس بهره‌برداری معقول و بهینه از آن را فراهم می‌نماید و به همین لحاظ باید به آن توجه ویژه داشت. رشته زیست‌شناسی دریا از شاخه‌های مهم زیست‌شناسی است که با مطالعه جوامع آبزیان مختلف دریایی علاوه بر فراهم نمودن اطلاعات پایه‌ای مورداستفاده، در دیگر موضوعات وابسته از جمله محیط‌زیست دریایی، زیست‌فناوری دریا، فعالیت‌ها و بهره‌برداری‌های اقتصادی دریایی و حتی پزشکی دریا نیز کاربرد دارد. اهداف اصلی ایجاد گروه زیست‌شناسی دریا عبارت‌اند از: آموزش و تربیت محققین و متخصصین در زمینه‌های علوم دریایی، بسترسازی بهینه به‌منظور ایجاد انگیزه در علاقه‌مندان تحقیق در زمینه علوم دریایی، گسترش تحقیقات آموزشی و پژوهشی در حوزه علوم دریایی و تأمین نیازهای تحقیقاتی کشور در حوزه صنایع دریایی

• تاریخچه‌ای کوتاه از گروه

نزدیک به ۳ دهه است که رشته دانشگاهی زیست‌شناسی دریا به دانشگاه‌های ایران وارد شده است. زیست‌شناسی دریا از گرایش‌های رشته زیست‌شناسی بوده و بیولوژی موجودات دریایی، ویژگی‌های محیط‌های دریایی و ارتباطات متقابل بین موجودات، محیط و فعالیت‌های انسانی را موردمطالعه قرار می‌دهد.

باتوجه‌به اولویت مطالعات دریایی در جنوب شرق کشور و دسترسی به آب‌های دریای عمان و اقیانوس هند و همچنین وجود مناطق و زیستگاه‌های متعدد و بکر دریایی و ساحلی در این منطقه و همچنین کمبود نیروی انسانی متخصص و محقق در زیست‌شناسی دریا، دوره کارشناسی این رشته در بهمن سال ۱۳۸۵ در دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار راه‌اندازی شد. باتوجه‌به استقبال صورت‌گرفته و نیاز به آموزش و پژوهش در مقاطع بالاتر، دوره کارشناسی‌ارشد این رشته در بهمن سال ۱۳۸۹ و با راه‌اندازی گرایش جانوران دریایی دایر گردید. بعد از آن در سال ۱۳۹۰ گرایش بوم‌شناسی دریا، بهمن ۱۳۹۶ گرایش آلودگی دریا و در نهایت در مهر سال ۱۳۹۷ گرایش محیط‌زیست دریا راه‌اندازی گردید. هم اکنون نیز اخذ مجوز رشته دکتری در گرایش جانوران دریا در دست اقدام است.

• توانمندی‌ها و قابلیت‌های منحصربه‌فرد گروه از حیث تخصص اساتید

در حال حاضر، گروه زیست‌شناسی دریا با داشتن ۱۰ عضو هیئت‌علمی فارغ‌التحصیل از مراکز آموزشی معتبر داخلی و خارجی زمینه‌های مختلف تخصصی و تحقیقاتی مرتبط با زیست‌شناسی دریا شامل اکولوژی دریاها، اکوفیزیولوژی آبزیان دریایی، فیزیولوژی جانوران دریایی، مدیریت اکوسیستم‌های دریایی، تغییرات اقلیمی و اثرات آن بر اکوسیستم‌های دریایی، فیتوپلانگتون‌ها و سایر گیاهان دریایی و همچنین بافت‌شناسی آبزیان را پوشش می‌دهند.

۲- رشته‌های تحصیلی

• اطلاعات جزئی درباره رشته‌های سه مقطع کارشناسی، ارشد، و دکتری ارائه شده توسط گروه

رشته زیست‌شناسی دریا دانشکده علوم دریایی دارای موقعیت ویژه‌ای در جنوب کشور بوده و در حال حاضر در مقطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد دانشجو می‌پذیرد.

فهرست رشته ها و تخصص های موجود :

- کارشناسی زیست شناسی دریا

- کارشناسی‌ارشد زیست‌شناسی دریا - جانوران دریا

- کارشناسی‌ارشد زیست‌شناسی دریا - بوم‌شناسی دریا

- کارشناسی‌ارشد زیست‌شناسی دریا - آلودگی دریا

- کارشناسی‌ارشد زیست‌شناسی دریا - محیط‌زیست دریا

• الزامات پذیرش و روش‌های پذیرش

رشته زیست‌شناسی دریا از زیر مجموعه‌های کنکور تجربی است که انتخاب آن برای داوطلبان متقاضی شرکت در کنکور تجربی امکان‌پذیر است. این رشته هر ساله در دانشگاه‌های سراسر کشور به هر دو صورت با آزمون و بدون آزمون ارائه می‌شود. لازم به ذکر است که پذیرش دانشجویان کارشناسی این رشته در دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار با سوابق تحصیلی صورت می‌گیرد. در مقطع کارشناسی‌ارشد نیز پذیرش دانشجویان صرفاً با کنکور و کسب رتبه مرتبط با هر کدام از گرایش‌ها انجام می‌شود.

۴-  تحقیقات و انتشارات

•  شرح کلی فعالیت‌های پژوهشی جاری در گروه

اعضای هیئت‌علمی و دانشجویان گروه زیست‌شناسی دریا از زمان راه‌اندازی تا به امروز موفق به چاپ و نشر بیش از ۹۰ مقاله ISI و ۱۸۰ مقاله فارسی شده‌اند. همچنین بیش از ۳۰ طرح منطقه‌ای، ملی و بین‌المللی و هدایت و راهنمایی بیش از ۱۰۰ پایان‌نامه دانشجویان مقاطع کارشناسی‌ارشد و دکتری به انجام رسیده است.

• برجسته‌سازی انتشارات اخیر، پروژه‌ها و همکاری‌های جدید

ثبت ۲ اختراع از جمله تور پلانکتون گیری خودکار با قابلیت کنترل از راه دور، تکلیف و ترجمه چندین کتاب به زبانه‌ای فارسی و انگلیسی، ۱۷ مورد ابداع شامل تعیین توالی ژنی موجودات دریایی، همکاری عضو هیئت‌علمی گروه در پروژه‌های بین‌المللی مانند ROMPE و همچنین دعوت اعضای هیئت‌علمی گروه به‌منظور شرکت در سخنرانی‌های علمی بین‌المللی به‌عنوان سخنران کلیدی

۵- منابع دانشجویی

اطلاعات درباره خدمات پشتیبانی از دانشجویان، از جمله مشاوره تحصیلی و مشاوره روانی

تعیین استاد راهنمای آموزشی برای هر کدام از ورودی‌ها در مقطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد

ارتباط و تعامل مستمر با واحد مشاوره دانشجویان جهت انجام مشاوره‌های روانی و کمک به دانشجویان

جزئیات درباره بورس‌ها، گرنت‌ها، و کمک‌های مالی خاص گروه

پرداخت هزینه‌های پایان‌نامه دانشجویان مقطع کارشناسی‌ارشد بر مبنای گرنت پژوهشی تخصیص‌یافته به استاد

پیوندها به سازمان‌ها، انجمن‌ها، یا باشگاه‌های دانشجویی و علمی مرتبط با گروه

اخذ پروژه‌های تحقیقاتی و کاربردی از سازمان‌های مرتبط و مسئول در حوزه علوم دریایی و مشارکت‌دادن دانشجویان با تعریف موضوعات پایان‌نامه

۶-  امکانات و منابع

شرحی از امکانات خاص گروه مانند آزمایشگاه‌ها، کتابخانه‌ها یا مراکز تحقیقاتی

• آزمایشگاه تخصصی ماهی‌شناسی و جانورشناسی
  • آزمایشگاه تخصصی بیولوژی دریا
  • هرباریوم گیاهی

اشاره به تجهیزات یا منابع ویژه‌ای که برای دانشجویان و پژوهشگران در دسترس است.

• وجود برخی دستگاه‌های پیشرفته جهت انجام آنالیزهای آزمایشگاهی
  • پایکوب جهت کشت و تکثیر فیتوپلانگتون‌ها
  • کارگاه تکثیر و پرورش آزمایشگاهی آبزیان دریایی

۷- همکاری‌ها

اطلاعات درباره همکاری‌های برون‌دانشگاهی یا طرح‌های ارتباط با صنعت یا جامعه

اجرا یا مشارکت در طرح‌های پژوهشی مرتبط با حوزه‌های دارویی و پزشکی از قبیل تعیین خواص ضدمیکروبی، ضد سرطانی و ضدقارچی موجودات دریایی

برجسته‌سازی پروژه‌ها و فعالیت‌های تحقیقاتی مشترک

اجرای پروژه‌های متعدد اخذ شده از سوی سازمان‌هایی مانند مرکز تحقیقات علوم دارویی دریایی، معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان حفاظت محیط‌زیست و مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

۸- اخبار و رویدادها

اخبار و رویدادهای مرتبط با گروه و همچنین رویدادهای مختلف پژوهشی، آموزشی و سایر حوزه‌های مربوط، از طریق پنل تخصصی گروه زیست‌شناسی دریا واقع در دانشکده علوم دریایی اطلاع‌رسانی می‌گردد.

اعضای هیأت علمی :

نام و نام خانوادگی